Skip to content

Friuli-Venezia Giulia, genesteld in de noordoostelijke hoek van Italië, heeft een rijke geschiedenis doordrenkt van wijntraditie. Met een wijnbouwerfenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, is deze pittoreske regio synoniem geworden voor het produceren van enkele van de meest onderscheidende en veelgeprezen wijnen van Italië.

Het terroir van Friuli is ongelooflijk divers en wordt gekenmerkt door de nabijheid van de Adriatische Zee, de uitlopers van de Alpen en de vlaktes van de Friulische vlakte. Deze unieke geografie creëert een groot aantal microklimaten, ideaal voor het cultiveren van een breed scala aan druivensoorten.

Van de witte wijnen waar Friuli bekend om staat, is misschien wel de meest bekende Friulano (voorheen bekend als Tocai Friulano). Friulano is fris en aromatisch en heeft tonen van amandel, peer en citrus, die de zonovergoten heuvels van de regio weerspiegelen. Een andere opmerkelijke witte wijn is Ribolla Gialla, gewaardeerd om zijn pittige zuurgraad en mineraalrijke profiel.

Friuli wordt ook gevierd vanwege de productie van levendige en complexe rode wijnen. De belangrijkste hiervan is Refosco dal Peduncolo Rosso, een inheemse druivensoort die wijnen oplevert met krachtige bessensmaken en peperige ondertonen. Bovendien vertoont het Merlot- en Cabernet Franc-aanbod in de regio een opmerkelijke diepte en structuur, beïnvloed door het koele klimaat en de kalksteenrijke bodems.

De afgelopen jaren heeft Friuli de biologische en biodynamische wijnbouw omarmd, waardoor de zuiverheid en expressie van zijn wijnen verder is verbeterd. Deze inzet voor duurzame praktijken onderstreept de toewijding van de regio aan het behoud van het natuurlijke erfgoed en tegelijkertijd het produceren van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit.

Of je ze nu drinkt naast een bord lokale prosciutto of rustig nipt tegen de achtergrond van het idyllische platteland van Friuli, de wijnen van deze fascinerende regio zijn een bewijs van eeuwenlange wijnbeheersing en een waarheidsgetrouwe weerspiegeling van het terroir.

Alle wijnen uit Friuli-regio

Aanbevolen

Winkelwagen
Back To Top