Skip to content

Lombardia, een noordelijke regio van Italië, heeft een rijke wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het gevarieerde landschap van de regio, met zijn meren, heuvels en bergen, biedt een ideale omgeving voor het verbouwen van een verscheidenheid aan wijnstokken. Door de eeuwen heen is de wijnbereiding in Lombardije geëvolueerd, als weerspiegeling van het rijke culturele erfgoed en de klimatologische omstandigheden van het gebied.

Een van de beroemdste wijnen uit Lombardije is Franciacorta, een mousserende wijn die qua kwaliteit en prestige kan wedijveren met Champagne. Gemaakt volgens de traditionele methode, biedt het smaken variërend van knapperige appel en peer tot rijkere tonen van brioche en amandel. Een andere opmerkelijke wijn is Valtellina, geproduceerd in de terrasvormige wijngaarden van de Alpen. Deze wijn, voornamelijk gemaakt van de Nebbiolo-druif (plaatselijk bekend als Chiavennasca), presenteert elegante smaken van rode kersen, rozen en een vleugje kruiden, vaak met een uitgesproken minerale afdronk vanwege het unieke terroir van de regio.

Lombardia produceert ook uitstekende witte wijnen, zoals Lugana, gemaakt van de Turbiana-druif. Lugana-wijnen staan bekend om hun frisse citrus- en steenfruitaroma’s, met een aangename mineraliteit en zuurgraad die ze zeer veelzijdig maakt. Bovendien wordt de regio Oltrepò Pavese gevierd om zijn Pinot Nero (Pinot Noir) wijnen, die te vinden zijn in zowel rode als mousserende varianten, met delicate aroma’s van rode bessen, bloemige tonen en een uitgebalanceerd, zijdeachtig gehemelte.

Over het geheel genomen zijn de wijnen uit Lombardije een bewijs van de toewijding van de regio aan kwaliteit en traditie, waardoor het een belangrijke speler is in het gevarieerde wijnlandschap van Italië.

Alle wijnen uit Regio Lombardije

Aanbevolen

Winkelwagen
Back To Top