Met een traditie verspreid over 9 eeuwen, Villa Montepaldi heeft zijn wortels in het verleden, maar kijkt naar de toekomst.
Villa Montepaldi ligt op de heuvels rond San Casciano in Val di Pesa, op ongeveer 20 km afstand van Florence, in het noordelijke deel van Chianti Classico, in een van de meest welvarende en gerenommeerde wijngebieden in Toscane. Het eigendom van Montepaldi heeft een oppervlakte van ongeveer 300 hectare. Naast de Villa Medicea (met de ondergrondse wijnkelder), omvat het de wijnmakerij, de olijfmolen, een klein dorp en een paar bijgebouwen.
Villa Montepaldi is een productieve wijnmakerij die de voordelen van onderzoek gebruikt. Sinds 1989 behoort het pand toe aan de Universiteit van Florence, die het hele productieproces ondersteunt met innovatieve technieken en een multidisciplinaire aanpak. Wat ze onderscheidt is de dubbele ziel: aan de ene kant de wijnmakerij, een sterke, productieve identiteit, voortdurend luisterend naar de markt om consumenten uitstekende wijnen te bieden die aan hun smaak en vraag voldoen; aan de andere kant de universiteit, als een experimentele workshop om een wetenschappelijke en innovatieve benadering van de productieprocessen te garanderen.